Liepājas Simfoniskā orķestra 143. koncertsezonas noslēgums

11.05.2024    18.00
Koncertzāle LIELAIS DZINTARS, lielā zāle

Tiešraide skatāma šeit

Liepājas Simfoniskā orķestra 143. sezonas noslēgumā vienā programmā savienosies latviešu komponists Jānis Mediņš un vācu simfoniskās mūzikas lielmeistari Roberts Šūmanis un Johanness Brāmss.

Koncerta īpašā viešņa būs starptautiski atzītā latviešu čelliste Margarita Balanas, kura atskaņos Roberta Šūmaņa Koncertu čellam un orķestrim. Tas pazīstams ar savu lirisko un emocionālo raksturu, kā arī virtuozu čella partiju. Čellkoncerts ir viens no pēdējiem darbiem, ko Šūmanis radīja pirms garīgās veselības straujas pasliktināšanās. Skaņdarbs ietekmējis daudzus citus čella koncertu komponistus, piemēram, Kamilu Sensānsu un Antonīnu Dvoržāku. Tas kļuvis par vienu no čellistu repertuāra klasikām un ir bieži atskaņots dažādos koncertos un festivālos visā pasaulē.

Ar Margaritu Balanas Liepājas Simfoniskais orķestris uzstājies vairākkārt. 2023. gada pavasarī Ogrē kopīgi tika atskaņots Kamila Sensānsa Pirmais koncerts Čellam un orķestrim, savukārt 2021. gada rudenī koncertzālē “Lielais dzintars” – Antona Krafta Koncerts čellam un orķestrim.

Johannesa Brāmsa Otrā simfonija ir gaiša un optimistiska, atšķirībā no viņa pirmās simfonijas, kas bija tumšāka un dramatiskāka. Simfonijas pirmajā daļā ir dzirdamas alpu ragu melodijas, kas atspoguļo Brāmsa vasaras atpūtu Austrijas Alpos, kas iedvesmojusi komponistu šī darba radīšanai. Komponista tuvs draugs, ievērojams ķirurgs un mūzikas analītiķis Teodors Billrots par šo skaņdarbu rakstīja: “Zilas debesis, strautu urdzēšana, spoža saulesgaisma un vēsas zaļas ēnas.”

Līdzās dižajiem vācu komponistiem Liepājas Simfoniskā orķestra galvenais diriģents Guntis Kuzma atkal līdzās liks kādu no latviešu simfoniskās mūzikas klasiķiem, un šoreiz tas būs Jānis Mediņš – viens no nacionālās operas un baleta iedibinātājiem un tālākajiem attīstītājiem. Jānis Mediņš būtiski paplašinājis latviešu simfoniskās mūzikas emocionālo un formas vērienu, sacerot skaņdarbus dažādos žanros, piemēram, operas, baletus, simfonijas un kantātēm.

Liepājas Simfoniskā orķestra noslēgumā skanēs viens no viņa populārākajiem un emocionālākajiem darbiem poēma “Pie baznīcas”.

Piedalās:
Margarita BALANAS (čells)

Liepājas Simfoniskais orķestris
Diriģents Guntis KUZMA

Programmā:
Jānis MEDIŅŠ (1890-1966) poēma “Pie baznīcas” (1935)
Roberts ŠŪMANIS (1810-1856) Koncerts čellam un orķestrim (1850)
Johanness BRĀMSS (1833-1897) Otrā simfonija (1877)

Šo koncertu klausītājiem piedāvājam skatīties arī TIEŠRAIDĒ digitālās koncertzāles plaformā "Digitālais dzintars".

Koncertu atbalsta Latvijas Republikas Kultūras ministrija un Liepājas pilsētas pašvaldība.

INFORMĀCIJA APMEKLĒTĀJIEM:

Atlaides:
Skolēniem, studentiem, invalīdiem, pensionāriem – 3 eiro
Apliecības "Goda ģimene" (3+) īpašniekiem - 30%
Skolotājiem, pasniedzējiem un medicīnas darbiniekiem - 20%

Grupām (10 un vairāk apmeklētājiem) – 20%
Pērkot grupu biļetes internetā, lūdzam rakstīt uz e-pastu sales@lso.lv

Pirkt biļeti